Składniki:
Mak 500 g
Cukier 450 g
Proszek do pieczenia 1 małe
Jabłek 6 duże
Kasza manna 9 łyżek
Rodzynki 150 g
Migdały 50 g
Jajka 8 szt
Orzechy włoskie siekane 150 g
Polewa czekoladowa
Tłuszcz do wysmarowania blachy
Bułka tarta do posypania formy
Przygotowanie:
Mak sparzyć w 500 ml wody. Migdały również sparzyć i zemleć razem z makiem przez maszynkę. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce i dodać do maku. Jajka ubić z cukrem i dodać do masy. Wsypać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Posmarować tłuszczem, posypać bułką tartą. Wylać ciasto i piec ok. 60 minut w temp. 180 C. Zimne ciasto polać polewą czekoladową i posypać orzechami.
Smacznego!
Pią 19:46, 27 Sie 2010
Ryszard Embryo
Dołączył: 28 Sie 2014
Posty: 15 Przeczytał: 0 tematów